Applikaatiot ja opiskelu? Onko järkeä yhdistää mobiililaitteiden käyttöä opiskelun kanssa? Eikö olisi järkevämpää pysyä mahdollisimman kaukana kaikista häiriötekijöistä – etenkin omasta puhelimestaan?

Nykyään tarjolla on tuhansittain hyödyllisiä applikaatioita eli appeja, jotka voivat tehostaa opiskelua ja tehdä siitä jopa mielekkäämpää. Itsekin olin aikaisemmin paljon konservatiivisempi ja jätin aina puhelimeni, tietokoneeni ja tablettini mahdollisimman kauas opiskelutilastani. Kuitenkin ystävien vinkkien ja netistä luettujen suositusten kautta päädyin kokeilemaan useita erilaisia appeja opiskelun yhteydessä. Ja todellakin, nykyään olisi miltei typerää olla hyödyntämättä näitä mahtavia apuvälineitä opiskelun tukena.

Alla on listattuna itselleni tärkeimmät applikaatiot, joita käytän päivittäin opiskellessani tai sen jälkeen.

Lisäksi haluan muistuttaa, että näitäkin työvälineitä tulee käyttää kohtuuden rajoissa. Pohjan opiskelulle luo edelleen uuttera työskentely opiskelumateriaalin parissa. Jos huomaat päätyneesi tilanteeseen, jossa suurin osa ajastasi kuluu muistiinpanojesi järjestelyyn Evernotessa tai mindmappien luontiin XMindissa, ota muutama askel taaksepäin ja pyri arvioimaan työskentelytapojasi uudemman kerran.


Evernote

Evernote on digitaalisten muistiinpanojen aarreaitta. Sen avulla voit kerätä muistiinpanot, tärkeät Internet-artikkelit ja muistutukset yhteen kätevään kasaan. Evernote kulkee aina mukanasi puhelimessa, padilla tai koneella ja sen suomat tallennus- ja muokkausmahdollisuudet ovat huikeat. Appia on myös mahdollista käyttää projektien ja ryhmätöiden tukena, sillä sen avulla voi luoda kokouskutsuja sekä tiimichattejä.

Kuvitellaan esimerkiksi tilanne, jossa luet tulevaan tenttiin liittyvää materiaalia. Ensin luet tenttialueen läpi oppikirjoistasi. Teet samanaikaisesti muistiinpanoja tietokoneellasi Evernoteen ja kirjoittelet värikkäitä ’mindmappeja’ vihkoosi. Seuraavaksi liität mindmappisi Evernotesiin (Whitelines Linkin kautta, tietoa alla) ja etsit vielä muutaman Internet-artikkelin aiheesta tukemaan muistiinpanojasi. Vertailette muiden opiskelijatovereidesi kanssa löytämiänne tietoja ryhmächatissä, korjailette mahdollisia virheitä ja täydennätte toistenne osaamista. Hyödyntämällä kaikkia Evernotesin ominaisuuksia opiskelu tehostuu varmasti!

Lataa iPhonelle.

Lataa Androidille.

+ Tilaa käyttöopas Evernoten hyötyjen maksimoimiseksi!


Whitelines Link ja siihen kuuluvat oppimateriaalit

Whitelines on tuote- ja applikaatioperhe, jonka avulla muutat vihkosta löytyvät muistiinpanosi digitaalisen muotoon. Näin voit kätevästi kerrata suuria määriä muistiinpanojasi älypuhelimesi tai vaikkapa tietokoneen kautta missä ja milloin tahansa. Lisäksi Whitelines pelaa mainiosti yhteen Evernotesin ja Dropboxin kanssa!

Konsepti on yksinkertainen: jokainen Whitelines-vihko on täynnä QR-koodin tapaisia reseptoreita, joiden avulla vihkon sivulta löytyvät muistiinpanot voidaan siirtää kuvamuodossa esimerkiksi Evernotesiin, Dropboxiin tai suoraan sähköpostiin. Sinun tarvitsee ainoastaan osoittaa puhelimesi kamera kohti haluttua sivua ja Whitelines Link ottaa automaattisesti kuvan muistiinpanoistasi ja siirtää ne haluamaasi lokaatioon. Lisäksi vihkot on ruudutettu mahdollisimman huomaamattomilla viivoilla, jolloin muistiinpanot erottuvat helpommin silmiä rasittamatta.

Lataa iPhonelle.

Lataa Androidille.

Whitelines-tuotteita voi tilata suoraan Amazonista.


XMind

Ajatuskarttoihin keskittyviä ohjelmia ja applikaatioita on nykyään tuhottoman paljon. XMind on kuitenkin saanut paljon kiitosta etenkin sen käyttöjärjestelmän sujuvuudesta ja erikoisista lisäominaisuuksista, kuten ’Brainstorming’- ja ’Presentation’-moodeista sekä laajasta ’Clip Art’ -kokoelmasta.

Lyhyesti ja ytimekkäästi tämä on yksi parhaimmista applikaatioista ajatuskarttojen luomisessa. Kannattaa tutustua ja hyödyntää.

Ja jälleen tämäkin applikaatio on yhteensopiva Evernotesin kanssa!

Lataa Windowsille.

Tai lataa Pro-versio!


Quizlet

Ärsyttävätkö sinuakin kolossaalisiin mittoihin kasvavat muistikorttikasat ja se työmäärä, jota näiden korttien raapustelu vaatii?

Quizlet pelastaa sekä päiväsi että hermosi. Quizlet on yksinkertaisesti appi, jolla luodaan muistikortteja digitaalisessa muodossa. Kirjoitat vain termin/käsitteen ja sille selitteen. Tämä jälkeen voit erilaisilla peleillä opetella näitä käsitteitä – applikaatio mahdollistaa esimerkiksi oikeiden käsitteiden ja niiden selityksien yhdistelyn, tavanomaisempien muistikorttien läpikäynnin ja erilaisten haastetasojen asettamisen korteille.

Jos opiskelet englanninkielistä materiaalia, on Quizlet vielä astetta tehokkaampi apuväline. Quizlet nimittäin kerää jatkuvasti muiden käyttäjien asettamia käsitteitä ja niiden selityksiä, joten usein sinun ei edes itse tarvitse raapustaa muistikorttia vaan se löytyy jo Quizletin datapankista.

Lataa iPhonelle.

Lataa Androidille.

+ Lataa hyödyllinen käyttöopas!Todoist ja Google Calendar

Ajankäytön hallinta on oleellinen osa tehokasta opiskelua. Todoist ja Google Calendar yhdessä muodostavat kätevän työkalun ajankäyttösi seurantaan ja sen tehostamiseen.

Todoist ei ole kuten mikä tahansa tehtävälista. Sen avulla voit luoda itsellesi päätehtäviä, jakaa ne pienempiin ”alitehtäviin”, luoda projekteja ja liittää niihin tehtäviä, ajastaa tehtäviä eräpäivien avulla sekä priorisoida toimintaasi kiireellisten  ja ei-niin-kiireellisten tehtävien välillä.

Monille tuttu Google Calendar taas toimii paremmin kokonaiskuvan hahmottamisessa. Todoist jakaa tehtävät pieniin osiin ja Google Calendar auttaa sinua esimerkiksi kokonaisen kuukauden suunnittelussa. Google Calendar on myös erinomainen väline lukujärjestyksesi luomisessa!

Lataa Todoist iPhonelle.

Lataa Todoist Androidille.

Luo Google-tili, jolla pääset käyttämään Google Calendaria.

+ Lataa Todoist-käyttöopas!


Forest

Forest-applikaatiossa on kyse keskittymisen optimoinnista ja opiskelun jaksottamisesta lyhempiin pätkiin.

Applikaatio pyrkii tekemään keskittymisestä koukuttavaa palkitsemalla käyttäjän sitä ruhtinaallisemmin, mitä pidemmän ajan käyttäjä on ollut käyttämättä puhelintaan – eli siis luultavasti keskittynyt tekemiseensä. Palkintona applikaatiossa toimii nimen mukaisesti puuntaimen, joka kasvaa suuremmaksi ajan kuluessa. Jos käyttäjä esimerkiksi haluaa keskittyä 30 minuutin ajan opiskeluun, asettaa hän kyseisen aikarajan applikaatioon. Jos käyttäjä koskee puhelimeensa tuona aikana, puuntaimen ei koskaan kasva puuksi vaan kuolla kupsahtaa. Tavoitteena onkin kerätä mahdollisimman monta täysikasvuista puuta (eli toisin sanoen keskittymisjaksoa) ja muodostaa ruhtinaallinen metsä (Forest!).

Osalle käyttäjistä tämä tosiaan on koukuttavaa ja helpottaa täten huomattavasti keskittymistä. Toiset taas eivät syty idealle puiden kasvattamisesta, joten tällaisille henkilöille appista ei ole apua. Kokeile itse; arvioi appin hyöty vasta sen jälkeen.

Lataa iPhonelle.

Lataa Androidille.Quora

Askarruttaako sinua jokin kysymys, johon et aktiivisen opiskelun ja etsinnänkään jälkeen osaa vastata?

Quora on tiedonjanoisille ihmisille aivan uskomattoman koukuttava applikaatio. Quora kerää yhteen miljoonia kysymyksiä, jotka saavat laadukkaan vastauksen alan asiantuntijoilta ja konkareilta. Opiskelun tukena Quora toimii siten, että kysyt sinua askarruttavasta asiasta joko anonyymisti tai nimimerkillä ja saat vastauksen muutaman tunnin tai päivän sisällä.

Vielä koukuttavampaa on kuitenkin etsiä jo kysyttyjä kysymyksiä ja lukea mitä mielenkiintoisempia vastauksia. Tähän uppoaa helposti muutamakin tunti, joten Quora on yksi niistä applikaatioista, jotka voivat todella myös haitata opiskeluasi.

Quora antaa sinun listata sinulle mieluisia aihealueita ja tämän jälkeen ’feedisi’ tulee koostumaan näille aihealueille kohdistetuista kysymyksistä. Lisäksi voit esimerkiksi seurata tiettyä kysymystä, jolloin saat ilmoituksen aina, kun kysymykseen esitetään uusi vastaus. (Seuraa myös minua Quorassa!)

Lataa iPhonelle.

Lataa Androidille.

Sinua voi myös kiinnostaa Quora Domination.


Tiedätkö muita hyödyllisiä applikaatioita? Vinkkaa niistä kommenteissa!