Viimeksi kirjoitin laajemmin opiskeluympäristöstä ja niistä elementeistä, joista tehokas opiskeluympäristö mielestäni koostuu (Opiskeluympäristö | 8 edellytystä tehokkaalle opiskelulle). Nyt haluan syynätä tarkemmin siihen läheisesti liittyvää elintärkeää aihetta – eli opiskeluvälineitä.

Opiskeluvälineiden valinta ja hankinta ei vaadi opiskelijalta paljoakaan, mutta niiden suomat hyödyt voivat olla yllättävän suuria. Kannustankin jokaista etsimää itselleen sopivimmat opiskeluvälineet – ne luovat vahvan pohjan opinnoissa menestymiselle. Alta löydät opiskeluvälineitä, jotka tuovat opiskeluun tehokkuuden lisäksi myös mielekkyyttä!

Vinkki: suurin osa alla luetelluista välineistä löytyy vaivattomasti (ja halvalla) Amazonin kautta. Jos olet opiskelija ja käytät Amazonia opiskeluvälineiden ostamiseen, kannattaa ilmoittautua Amazonin Prime Student -jäseneksi. Saat esimerkiksi ilmaisen toimituksen tilauksiisi, käyttöoikeuden Prime Video -suoratoistopalveluun ja useita vain opiskelijoille suunnattuja tarjouksia. Opiskelijoilla kun ei (miltei) koskaan ole liikaa rahaa tuhlattavaksi!


Vihkot

Vihkoja kannattaa olla ainakin kolmea erilaista:

1) Vihkoja luentomuistiinpanoille

2) Vihkoja oppimateriaalista tehtäville muistiinpanoille

3) Vihkoja ideoille, tehtäville ja mielipiteille

 

1) Vihko luentomuistiinpanoille

Cornell-muistiinpanot

Luentomuistiinpanoja varten suosittelen Cornell-tekniikkaan soveltuvia vihkoja. Erona muihin vihkoihin ovat ruudukot, joiden avulla muistiinpanojen tekemisestä muodostuu stimuloiva oppimisprosessi. Lue lisää Cornell-tekniikasta aiemmasta päivityksestäni (Cornell-tekniikka | Älykäs tapa tehdä muistiinpanoja).

2) Vihko oppimateriaalista tehtäville muistiinpanoille

Nykyajan teknologia tarjoaa ’normaalien’ ruutupaperivihkojen lisäksi myös mielekkäämpiä vaihtoehtoja. Näistä vaihtoehdoista mielestäni ehdottomasti paras ja innovatiivisin on Whitelines.

Whitelines-appi muuntaa muistiinpanot hetkessä digitaaliseen muotoon.

Whitelines on tuote- ja applikaatioperhe, jonka avulla muutat vihkosta löytyvät muistiinpanosi digitaalisen muotoon. Näin voit kätevästi kerrata suuria määriä muistiinpanoja älypuhelimesi tai vaikkapa tietokoneen kautta missä ja milloin tahansa.

Whitelines-vihkoissa on muutama erittäin hyödyllinen ominaisuus:

 • Muistiinpanot voidaan välittömästi siirtää digitaaliseen muotoon ja lähettää sähköpostiin, Evernoteen tai Dropboxiin.
 • Ruudukot ovat tarkoituksellisesti haaleampia, jotta muistiinpanosi erottuvat paremmin. (Siitä nimi Whitelines, ”valkoiset viivat”).
 • Jokainen sivu on helposti irrotettavissa ja siirrettävissä esimerkiksi opiskelukansioosi.

Lue lisää Whitelinesta aikaisemmasta päivityksestäni (Applikaatioita opiskelun tueksi) tai tilaa suoraan Amazonista!

3) Vihko ideoille

Field Notes, Cherry-versio.

Perinteisemmän muistivihkon lisäksi sinun kannattaa kokeilla pitää jatkuvasti mukanasi pienempää vihkoa, johon voit kirjoittaa kaikki mieleesi pulpahtavat ideat, mielipiteet ja tehtävät. Se toimii sekä aivojesi taakan keventäjänä että stressin lievittäjänä. Ajattele sitä ikään kuin ulkoisena kovalevynä, johon listaat vilkkaan ajatuksenjuoksusi.

Lisäksi voit opiskelun ohella käyttää mukanasi kulkevaa vihkoa esimerkiksi seuraaviin asioihin:

 • To-do-lista: Mikä olisikaan parempi paikka säilyttää juoksevaa listausta tärkeimmistä tehtävistäsi kuin taskussasi kulkeva pieni vihkonen?
 • Ideointi ja inspiraatio: Kirjoita muutama sana päivästäsi ja kohtaamistasi ideoista, inspiraation lähteistä ja mielipiteistä. Vielä parempi: voit kirjoittaa pienimmistäkin ideoista heti niiden ilmaantuessa, kunhan vain pidät vihkon tiiviisti mukanasi. Päivän päätteeksi voit karsia jyvät akanoista ja edistää parhaimpia ideoitasi kohti toteutusta.
 • Dokumentaatio: Kirjaa ylös sinulle mieluisia asioita – salilla saavutetut tulokset, parhaat ravintolat joissa vierailet tai vaikkapa makuarvostelut juomista, ruoista ja raaka-aineista.
 • Budjettilaskuri: Pidä kirjaa päivittäisestä kulutuksestasi ja summaa luku päivittäin, viikoittain ja kuukausittain.

Suosittelen etenkin Field Notes -vihkoja tähän tarkoitukseen. Field Notes -vihkot kestävät kovempaakin kyytiä ja ovat lisäksi ilo silmälle. Voit jopa ilmoittautua Field Notesin ennakkotilaajaksi, jolloin saat ensimmäisten joukossa uusia Field Notes -vihkoja neljännesvuosittain.

Tässä muutama perusmalli (myydään yleensä 3kpl paketeissa):

Kraft

Cherry

Portland


Kansiot

Kansioiden tarkoituksena on ylläpitää järjestystä, toimia kertauksen apuvälineenä ja pakottaa opiskelija ’manuaalisesti’ jäsentelemään tietoa. Kansiot keräävät kaikki tietyn aihealueen muistiinpanosi yhdeksi jäsennellyksi kokonaisuudeksi.

Jaa muistiinpanot 1) oppiaineisiin, 2) kappaleisiin ja 3) lähteisiin.

Ensinnäkin tarvitset siis vihkoja, joiden sivut ovat helposti irrotettavia (Whitelines?). Siirrät aina tietyin väliajoin muistinpanot vihkostasi kansioon. Lisäksi kansion tulee sisältää kaikki muukin printattu ja aiheeseen liittyvä materiaali. Itse esimerkiksi säilytän kansiossa Cornell-muistiinpanojani, muistiinpanoja Whitelines-vihkostani, printattuja muistiinpanoja tietokoneelta sekä kaikkia lukemiani (mielenkiintoisia) artikkeleita, kolumneja ja uutisia, jotka syventävät tietämystäni aiheesta.

Oppimista edistää huimasti se, että etsit tietoa useammasta kuin yhdestä lähteestä. Asia, joka on ilmaistu vaikealukuisesti oppikirjassasi, voi olla paljon helpommin sisäistettävissä vaikkapa netistä löytämäsi artikkelin kautta.

Käytä erivärisiä kansioita ja nimeä jokainen kansio oppiaineen / suuremman aihekokonaisuuden mukaan. Erottele vielä tämän jälkeen yksittäisten luentojen aiheet tai pienemmät aihekokonaisuudet värillisten välilehtien avulla ja järjestä muistiinpanot lähteiden mukaan.

Loppujen lopuksi muistiinpanojesi tulisi olla

1) järjestettynä kansioittain eri oppiaineiden / aihealueiden mukaisesti

2) eroteltuna kansiossa värillisillä sivulehdillä väliotsikoihin / kappaleisiin

3) järjestettynä lähteiden perusteella

Esimerkki: Kansion aiheena on Sijoittaminen. Kansiossa värillisillä sivulehdillä on eroteltu kappaleet Sijoittamisen perusteet, Sijoittamisen historia, Tunnusluvut ja Sijoittamistyylit. Jokainen kappale on jaettu lähteiden mukaisesti järjestyksessä 1) käsin kirjoitetut muistiinpanot, 2) tietokoneella kirjoitetut muistiinpanot ja 3) printatut artikkelit.

Kuten mainittu, kansio auttaa huimasti tiedon jäsentelyssä. Kun järjestät kaiken tämän informaation kansioon, joudut ikään kuin ’manuaalisesti’ jäsentelemään tietoa pääotsikoikoihin, sivuotsikoihin ja niihin liittyviin artikkeleihin.

Tällaisen metodin tulisi johtaa siihen, että kerratessasi aihealuetta – esimerkiksi juuri ennen koetta – sinun tulisi tarvita ainoastaan kansiotasi (sekä kenties USB-tikulle tallennettuja suurempia tiedostoja).

Jos haluat normaalista poikkeavan kansion, voit kokeilla esimerkiksi Cardinal Expanding Pocket Poly Divideria taikka RFID Business Portfoliota.


USB-tikku

USB-tikku toimii ikään kuin kansioidesi digitaalisena kaverina. Internetistä löytyy tiedostoja, jotka sisältävät erittäin paljon opiskelemaasi asiaan liittyvää mielenkiintoista informaatiota. Tällaiset tiedostot ovat kuitenkin välillä niin kookkaita, että ne on parempi säilyttää digitaalisessa muodossa. Varsinkin videot ja paljon kuvia sisältävät tiedostot ovat USB-tikun käyttäjän parhaita ystäviä.

Ulota yllä antamani ohjeet muistiinpanojen järjestämisestä myös USB-tikkujen tiedostoihin. Jaa tiedostot 1) oppiaineisiin, 2) kappaleisiin ja 3) lähteisiin. Hyödynnä digitaalisten tiedostojen hallinnoinnissa myös Evernotea ja Dropboxia.

Muistitikuissa suosittelen perinteistä ja halpaa, esimerkiksi Maxellin salasanasuojattuja USB-tikkuja.


Värikynät

Samaan tapaan kuin vihkoja, tulisi sinulla olla myös kyniä useaan eri tarkoitukseen:

1) Geelikyniä muistiinpanojen tekemiseen

2) Värikyniä värittämiseen ja muistiinpanojen elävöittämiseen

3) Korostuskyniä yliviivaukseen

1) Geelikyniä muistiinpanojen tekemiseen

Värikkäät muistiinpanot jäävät mieleen paremmin kuin tylsät, lyijykynällä rustatut harmaansävyiset muistiinpanot. Nykyään löytyy lukuisia geelikyniä, joiden väriaine on helposti pois kumitettavissa. Joten miksi et käyttäisi mieluummin geelikyniä lyijykynien sijasta? Tai vähintäänkin voisit vaihdella geeli- ja lyijykynien välillä?

Tähän tarkoitukseen soveltuu erinomaisesti Pilot Penin FriXion -geelikynät. Kynäsarja on tällä hetkellä Amazonin #1 Best Seller geelikynien saralla.

2) Värikyniä värittämiseen ja muistiinpanojen elävöittämiseen

Suurimmalle osalle lukijoista tutut Stabilo 88 -kynät sopivat mainiosti värittämiseen. Stabilot jättävät kuitenkin vain ohuen jäljen paperille, joten niiden kaveriksi kannattaa harkita Stadtlerin Finelinereita taikka Pilot Twin Extra-Fine Markereita.

Stabilo 88

Tilaa aluksi ainoastaan pieniä kappalemääriä ja siirtyä suurempiin vasta sen jälkeen, kun olet päätynyt sinulle parhaiten sopiviin värikyniin. Esimerkiksi Stadtlerin Finelinereiden on sanottu vuotavan vähemmän kuin Stabilot, mutta jotkut taas pitävät Stabilon ohuemmasta jäljestä ja hieman huokeammasta hinnasta. Toisaalta Pilot Twin Extra-Fine Maker tarjoaa oivan välimuodon, sillä kynissä on kätevästi kaksi erillistä päätä (fine ja extra-fine).

3) Värikyniä yliviivaukseen

Oppikirjojen tekstien yliviivaus on hieman kaksipiippuinen juttu. Ensinnäkin ostamasi oppikirjat menettävät heti ison osan jälleenmyyntiarvostaan, jos yliviivaat niiden sisältämiä tekstejä. Toiseksi yliviivaus ei useinkaan ole tehokas tapa oppia. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vaikka tekstien yliviivaus ei ehkä stimuloi aivonystyröitä juuri yliviivauksen hetkellä, nopeuttaa se todella paljon kappaleiden kertaamista, tiedon jäsentelyä ja (varsinkin visuaalisille oppijoille) luetun tiedon muistamista.

Joten ensinnäkin sinun tulee harkita, onko yliviivauksesta sinulle ylipäänsä hyötyä. Jos päädyt vastaukseen ’kyllä’, suosittelen kaikille tuttuja Faber-Castell Textlinereita (tuttu ja kallis vaihtoehto) tai Zebran Eco Highlightereita (ympäristöystävällinen ja halpa versio).


Post-it-laput

Post-it-laput ovat halpoja sijoituksia, joiden hedelmät kantavat kauas. Yksi nippu post-it-lappuja kestää useita kuukausia ja niiden avulla teet helposti erottuvia listauksia, muistutuksia ja merkintöjä.

Post-it-laput listauksille

Listauksia varten kannattaa käyttää valmiiksi viivoitettuja post-it-lappuja, kuten Post-It Super Sticky Noteseja. Voit kirjoittaa niihin päivän agendan, tehtävät ja opiskeltavat asiat sekä kiinnittää ne tämän jälkeen mukanasi kulkeviin kansioihin, vihkoihin ja monisteisiin.

Posti-it-laput muistutuksille

Välillä löydät oppimateriaaleistasi niin tärkeää tai mielenkiintoista tietoa, että haluat varmistaa palaavasi sen pariin myöhemmin. Tai ehkä tiedät aiheesta enemmän kuin materiaalissa kerrotaan ja haluat kirjoittaa lisätietosi ylös tuhrimatta materiaalia. Joka tapauksessa, näihin tapauksiin sopivat parhaiten pienemmät, blankot Post-It Super Sticky Notesit tai vieläkin minimaalisemmat Post-It indeksitarrat.


Korvatulpat

Ehkäpä helpoin tapa sulkea itsesi ympäristösi häiriötekijöiltä on käyttää sinulle soveltuvia korvatulppia. On jopa yllättävää, miten korvatulppien luoma hiljaisuus on tehostanut omaa opiskeluani. Lisäksi ympärillä mahdollisesti hääräävät ihmiset ymmärtävät yleensä olla häiritsemättä sinua käyttäessäsi tulppia.

Hyvät korvatulpat muovautuvat nopeasti sisäkorvasi muotoihin ja estävät suurimman osan häiritsevistä äänistä. Etenkin puheensorina estyy täysin. Muista kokeilla useampaa eri kokoa!

Itse olen kokeillut useita korvatulppia ja päätynyt käyttämään Bilsomin vaahtomuovitulppia.


Tabletti / tietokone

Tabletti toimii mielestäni erinomaisesti välineenä, jolla etsit lisätietoa Internetin syövereistä. Tietokonekin käy, mutta se on hieman kömpelömpi ja usein hitaampi vaihtoehto.

 

Opiskellessani pidän tablettia miltei aina valmiudessa vieressäni ja käytän sitä

 • sanojen suomentamiseen (sanakirja.org)
 • lisätiedon hakemiseen kiinnostavista aiheista (usein vain tarkastan, kuinka Wikipedia tiivistää aiheen)
 • Evernoten, Whitelines-appin ja Dropboxin hyödyntämiseen
 • opiskeltavaan aiheeseen liittyvien videoiden toistamiseen
 • netissä suoritettavien harjoitustehtävien tekemiseen

Tabletteihin saa nykyään myös ostettua suojakuoria, joka muuntaa tabletin käden käänteessä näppäimistön kanssa toimivaksi miniläppäriksi.

Itse käytän Galaxy Tab S3 -tablettia ja siihen sopivaa näppäimistökoteloa.


Valkotaulu

Viimeisenä hieman erikoisempi, mutta sitäkin tehokkaampi opiskeluväline!

Yksi tehokkaimmista tavoista oppia on muiden opettaminen. Opit, kun opetat. Opettaminen pakottaa sinut yksinkertaistamaan aiheen helposti ymmärrettävään muotoon ja auttaa sinua jäsentelemään tietoasi.

Niinpä valkotaulu voi osoittautua erittäinkin käteväksi opiskeluvälineeksi. Päivän päätteeksi voit valkotaulua hyväksikäyttämällä havainnollistaa oppimasi asiat ystävällesi (tai vaikkapa itsellesi). Piirrä taululle havainnollistavia kaavoja, kuvioita sekä tekstinpätkiä ja pidä esitelmä, joka opettaisi aiheen vaikka kuusivuotiselle lapsukaiselle.

If you can’t explain it to a six year old, you don’t understand it yourself.

– Albert Einstein

Jos valkotaulun kanssa opiskelu kuulostaa mielestäsi kiinnostavalta, voit harkita esimerkiksi 11 x 14 tuuman tai 24 x 18 tuuman kokoisia tauluja.

 

Opiskelun ei tarvitse olla tylsää!

 


Tiedätkö muita tehokkaita opiskeluvälineitä? Kommentoi alle!