Harkitsetko vaihto-oppilasvuotta? Tämä blogipäivitys tarjoaa sinulle kolme erinomaista syytä lähteä vaihto-oppilaaksi ulkomaille.

Vaihto-oppilaaksi lähteminen ei ollut minulle mikään yhtäkkinen päähänpisto vaan pitkäaikainen unelma.

Tämä unelma sai alkunsa ala-asteella, kun juttelin kavereideni kanssa Yhdysvalloista ja kuinka hienoa olisi matkustaa New Yorkiin. Lisäksi vanhempani olivat aina painottaneet minulle ja isosiskolleni kielten oppimisen tärkeydestä. Yläasteella ilmoitin vanhemmilleni olevani valmis lähtemään vaihtoon – tai edes kielimatkalle – mutta unelmani saisivat vielä odottaa. Peruskoulun päätyttyä otimme yhteyttä eri vaihtojärjestöihin ja aloitimme hakemusten täyttämisen. Elokuussa 2015 lähdin 40 muun Rotary-suurlähettilään kanssa matkalle rapakon taa nimikyltit rinnuksissa ja leveä hymy kasvoilla. Minä en antanut unelmieni olla vain unelmia.

Vaihto-oppilaalle tarjotaan mahdollisuuksia, joita moni ei tule koskaan kokemaan. Se on yhtaikaisesti oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä ja aikuiseksi kasvamista. Olen jakanut vaihto-oppilasvuoden merkittävimmät hyödyt kolmeen osaan kertoakseni, miksi vaihtoon lähteminen on ollut elämäni paras päätös ja merkittävin tekijä kehityksessäni ihmiseksi, joka olen tänään.


1. Sinusta tulee maailmankansalainen

Useimmiten vaihto-oppilasvuodesta tulee ensimmäisenä mieleen uuden kielen oppiminen. Toisessa maassa asuminen antaakin parhaat mahdolliset edellytykset uuden kielen oppimiselle harjoittelemalla sitä käytännössä. On aivan eri asia harjoitella kuullunymmärtämistä juttelemalla natiivin kanssa kuin kuunnella oppikirjojen kappaleiden äänitteitä. Vaihto-oppilas pääsee olemaan kielen kanssa tekemisissä joka päivä ja ikään kuin altistuu kielen hyökyaallolle. Uusia sanoja ja termejä oppii väistämättä, kun juttelee ihmisille kaupungilla ja koulussa tai vaikkapa laittaa ruokaa oman isäntäperheen kanssa. Englannin kielen taitoni kehittyi vaihtovuoden aikana älyttömästi, ja nykyään kielen käyttäminen tuntuu kankean räpeltämisen sijaan enemmänkin leikkimiseltä.

Rautaisen kielitaidon kehittämisen lisäksi vaihtovuosi on sukellus uuden kulttuurin valtamereen, jossa oppii tuntemaan myös kotimaan piirteet paremmin. Tavatessa muiden kulttuurien edustajia oppii tärkeitä käyttäytymistaitoja ja kehittää sosiaalisia kykyjä. Sanotaan, että kotimaastaan oppii parhaiten muuttamalla ulkomaille. Allekirjoitan tämän täysin. Kun opin muista maista, niin kielestä kuin kulttuurista, näin Suomen uusin, kansainvälisin silmin ja arvostukseni muun muassa ilmaista koulutusta ja terveydenhuoltoa kohtaan nousi huomattavasti.

Vaihto-oppilas pääsee seuraamaan kohdemaansa politiikkaa ja yleisiä asioita eturivin paikalta. Muuttaessani Yhdysvaltoihin kiinnostuin erittäin paljon maan poliittisesta järjestelmästä ja historiasta. Satuin lähtemään vaihtoon samana vuonna, kun USA:n presidentinvaalikampanjat olivat kuumimmillaan ja pääsin esimerkiksi käymään maan nykyisen presidentin Donald Trumpin vaalitilaisuudessa Orlandossa, Floridassa. Ei olisi muuten onnistunut Suomesta käsin. Koen, että yleissivistykseni laajentui vaihtovuoden seurauksena merkittävästi ja minussa syttyi erityinen palo ja kiinnostus globaaleja asioita kohtaan. Jos en olisi lähtenyt vaihto-oppilaaksi, en varmasti puhuisi yhtä sujuvaa englantia kuin nyt, tuntisi ystäviä ympäri maailmaa tai suunnittelisi ulkomailla opiskelua.


2. Ylität itsesi ja vahvistut

Mukavuusalueen ulkopuolelle ei ole koskaan mukava astua, mutta se on ainoa keino kehittää itseään ja luoda jotain uutta. Tästä vaihto-oppilaana olemisessa on pohjimmiltaan kyse. Vaihtari muuttaa asumaan maahan, jossa ei ole mahdollisesti ikinä ennen käynyt ja parhaimmassa tapauksessa ei puhu sanaakaan maan kieltä. Elämä uudessa kotimaassa aloitetaan kirjaimellisesti nollasta: kielitaito 0, ystäviä 0. Matka ruohonjuuritason turistista sujuvasti kommunikoivaksi suurlähettilääksi on huikea. Vaihtarin ongelmanratkaisu- ja paineensietokyky nousevat ennennäkemättömästi, kun vuoden mittaisella ristiretkellä joutuu kohtaamaan koti-ikävänä ja kulttuurishokkina tunnettuja mörköjä. Vaihtovuosi tekee vahvemmaksi, se luo halun uhmata muiden mahdottomina pitämiä asioita. Vaihtoon lähdetään poikana ja sieltä tullaan miehenä.

Yksi selkeimmin nähtävistä muutoksista takaisin kotimaahansa palaavissa vaihto-oppilaissa on heidän lisääntynyt itseluottamuksensa. He ovat ulkomaille muuttaessaan joutuneet rakentamaan elämänsä käytännössä täysin uudestaan aina ystävyyssuhteista lähtien. Paikallisille asukkaille vaihto-oppilaat ovat eksoottista herkkua, minkä vuoksi vaihtarit pääsevätkin useissa tilanteissa esittelemään itseään niin koulussa kuin erilaisissa tapaamisissa. Jokaisen vaihto-oppilaan verbaaliset taidot kehittyvät vuoden aikana huikeasti, ja heistä jokaisesta kehittyy tavallista parempi esiintyjä ja kommunikoija. Voin kertoa, etteivät koulussa pidettävät esitykset tunnu enää vaihtovuoden jälkeen yhtään missään – esiintyminen on enemmänkin nautinto.

Henkilökohtainen käsitykseni omista voimavaroistani ja kyvyistäni muuttui vaihtovuoden aikana hyvin paljon. Ennen ajattelin, että kyvyilläni ja saatavissa olevilla resursseilla voisin tavoitella vain tietyn tasoisia unelmia – eli jättäisin tähtiin kurkottelun muille. Asuttuani 325 päivää Yhdysvalloissa minusta oli kehkeytynyt taistelija, unelmoija. Vaihtovuoden läpikäyminen hyvine ja huonoine puolineen sai minut tuntemaan, että olin saavuttanut jotain todella suurta. Tästä lähtien tavoittelisin vain suuria unelmia.


3. Vaihtovuoden hedelmät kantavat koko elämän halki

Harvemmin ovat vuoden ulkomailla yksin viettäneet jääneet kotiin pyörittelemään peukaloitaan: Alexander Stubb, Jorma Ollila, Sixten Korkman ja Risto Siilasmaa vain muutamia mainitakseni. Vaihtovuoden merkitys tulevaisuuden menestykselle on kiistaton. Sitä voisi verrata armeijan reserviupseerikouluun. Jostain syystä vaihto-oppilaat ja vänrikit vain löytyvät myöhemmin yhteiskunnan johtavilta paikoilta, alalla kuin alalla. Yksi tätä kehityssuuntaa selittävä tekijä on se, että vaihtovuoden huiput ja kuilut läpikäynyt kaveri vain sopeutuu uusiin ympäristöihin ja niiden haasteisiin keskivertoa paremmin. Ei toiseen kaupunkiin muuttaminen tai armeijaan lähteminen ole enää temppu eikä mikään, olenhan minä asunut jo vuoden 8000 kilometrin päässä kotoani.

Kun ansioluettelossa mainitaan vaihto-oppilasvuodesta vieraassa maassa, työnantaja saa konkreettisen todisteen hakijan erityisestä kyvystä selvitä haasteista, käsitellä vaikeita tunnetiloja ja sietää painetta. Vaihto-oppilas osoittaa kokemuksellaan kyvystä joustaa, tehdä kompromisseja ja selviytyä jatkossakin vaikeista tilanteista, mikä on omiaan erottelemaan jyvät akanoista esimerkiksi työ- tai koulupaikkaa haettaessa. Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi vaihto-oppilas tekee selkeää pesäeroa muihin yksinkertaisesti avaamalla suunsa ja osoittamalla hyvän kielitaitonsa.

Vaikka jo vaihtoon lähtiessäni tiesin, että tämän vuoristoradan läpikäyminen antaisi minulle yhden ylimääräisen sulan hattuun, en olisi silti osannut aavistaa, miten käänteentekevä vaikutus kokemuksella olisi muillakin tulevaisuuttani koskevilla osa-alueilla. Minulla oli ennen vaihtovuotta suunnitelma sekä opiskelupaikasta että alasta, jotka myöhemmin molemmat vaihtuivat ulkomailla asumisen tuomien kokemusten mukana. Vaihtovuonna sain ihmetellä maailmaa unelmien näyteikkunalla ja minulle avautui sellaisia ura- ja opiskelumahdollisuuksia, joille en ennen ollut uhrannut yhtäkään ajatusta. Vaihtoon lähteminen ei ole ollut elämäni paras päätös ainoastaan siksi, että sen kautta hankin itselleni sujuvan kielitaidon ja kleinbussillisen ystäviä ympäri maailmaa. Se on ollut elämäni merkittävin päätös siksi, että se sai minut olemaan rehellinen itselleni ja tavoittelemaan omia unelmiani.


 

Jäikö jokin askarruttamaan?

Haluatko kuulla lisää vaihtarin jokapäiväisestä elämästä?

Ota yhteyttä:

juho.rasa@gmail.com

Instagram: @juhorasa Twitter: @rasajuho