Faktoja, joita et tiennyt Harvardista.

1. Harvard perustettiin jo ennen calculusta

Fakta kertoo jotain siitä, kuinka pitkä ja perinteikäs Harvardin historia on. Harvard perustettiin vuonna 1636, kun taas differentiaali- ja integraalilaskennan (engl. calculus) kehittivät Isaac Newton ja Gottfried vasta 1600-luvun lopulla.

2. Suurin akateeminen säätiö maailmassa

Harvard pyörittää maailman suurinta akateemista säätiörahastoa, jonka koko on järisyttävät 36,4 miljardia dollaria. Harvardin säätiön koko on siis suurempi kuin puolet maailman kansantalouksista (BKT:n avulla mitattuna)!

Säätiö on kasvanut keskimäärin 12,9% vuodessa viimeisten kahden vuosikymmenen ajan. Jos sama tahti jatkuu, 100 miljardin dollarin raja menisi rikki jo vuoden 2025 aikana!

3. ”Ivy League” juontaa juurensa… muratista

Ivy Leagueen kuuluu kahdeksan elitististä Yhdysvaltain itärannikon koulua (mukaan lukien Harvard). Termin suora käännös on ”murattiliiga” ja se viittaa 1800-luvulla opiskelijoiden harjoittamaan perinteeseen. Opiskelijat istuttivat jokaisen kouluvuoden alussa muratteja koulujen puistoihin sekä lähiympäristöön. Tämä johti siihen, että suuri osa Ivy Leaguen koulurakennuksista verhoutui muratteihin.

4. Maailman suurin akateeminen kirjasto

Harvard Libraryn kokoelmaan kuuluu 18,9 miljoonaa nidettä, arviolta 400 miljoonaa käsikirjoitusta, 10 miljoonaa valokuvaa, 56 miljoonaa arkistoitua verkkosivua ja 5,4 terabittiä (eli 1012 bittiä) digitaalisesti luotuja arkistoja. Kirjaston henkilökuntaan kuuluu miltei 1000 työntekijää, jotka työskentelevät kirjaston 70:ssä eri yksikössä.

Kuvittele: vaikka lukisit Harvard Libraryn arkistosta yhden kirjan (niteen) päivässä 50 vuoden ajan, olisit lukenut vasta n. 0,1% koko Harvard Libraryn nidekokoelmasta. Ja noh, 50 vuoden päästä kokoelma olisi varmasti jo paljon suurempikin.

5. John Harvard lahjoitti 400 kirjaa – vain yksi on selviytynyt

John Harvard lahjoitti Harvardille elinaikanaan koko 400 kirjan kokoelmansa. Kokoelma kuitenkin tuhoutui miltei täysin vuoden 1764 tulipalossa. Onnenkantamoisen kautta yksi kirja oli tulipalon aikana lainassa ja se on selviytynyt aina tähän päivään saakka. Tämä kirja – joka nykyisin on esillä Harvardin ’harvinaisten kirjojen kirjastossa’ – on John Downamen The Christian Warfare Against the Devil, World and Flesh…And Means to Obtain Victory.

6. Portti, joka pysyy miltei aina suljettuna

Harvardia ympäröi useita portteja, jotka ovat auki opiskelijoille ja vieraille päivän jokaisena hetkenä. Kuitenkin pääportiksi tituleerattu Johnston Gate on miltei aina lukittuna.

Miksi?

Tämä johtuu perinteestä, jonka mukaan opiskelijoiden tulisi kulkea portista ainoastaan kahdesti opiskeluidensa aikana. Ensimmäisen kerran aloittaessaan opiskelut ja toisen kerran valmistuttuaan. Yli kahden läpikulkukerran uskotaan tuovan huonoa onnea!

7. Facebook syntyi Kirkland Housessa, huoneessa H33

Harvardin yliopistossa on opiskellut lukuisia julkisuudesta tuttuja kasvoja. Tällä hetkellä heistä ehkä tunnetuin on maailman rikkaimpiin ihmisiin lukeutuva Mark Zuckerberg.

Zuckerbergin ollessa 19-vuotias – ja hänen vielä opiskellessaan Harvardissa – vietti hän suurimman osan ajastaan opiskelija-asuntola Kirkland Housen huoneessa H33. Hänen itsensä mukaan juuri tuo huone oli se paikka, jossa hän koodasi Facebookin ensimmäiset versiot.

8. Huippuopiskelijatkin fuskaavat ja ’rellestävät’

Harvard University’s 2014 Senior Survey keräsi vastauksia yli 700:lta Harvardin entiseltä opiskelijalta. Yksi erikoisimmista huomioista oli se, että kyselyyn vastanneista 17% kertoi luntanneensa tai fuskanneensa opintojensa aikana.

Lisäksi 81% miespuolisten oppilaskuntiin ja 60% naispuolisten oppilaskuntiin kuuluvista kertoi nauttivansa alkoholia vähintään kahdesti viikossa.

9. Opiskelijat lievittävät koestressiä juoksemalla alasti Harvard Yardin ympäri

Jokaisen lukuvuoden päätteeksi Harvardin opiskelijat järjestävät niin sanotun Primal Screamin. Keskiyöllä, juuri ennen loppukokeita, opiskelijat riisuutuvat ilkosilleen ja juoksevat kierroksia Harvard Yardin ympäri huutaen samalla kurkku suorana.

Ja kaikki tämä vain, jotta ”koestressi lievittyisi alkukantaisen huutamisen kautta” (tai koska se vain on yksinkertaisesti älyttömän hauskaa).

10. Kolmen valheen ja yhden erehdyksen patsas?

John Harvardin patsas Harvard Yardilla on yksi maailman kuvatuimmista patsaista. Onkin surkuhupaisaa, että juuri tämän patsaan kohdalla miltei kaikki on tavalla tai toisella pielessä.

Patsaaseen on kirjailtu lause ”“John Harvard, Founder, 1638”.

Ensinnäkään John ei ollut Harvardin perustaja (founder), vaan pikemminkin opinahjon perustaminen oli usean henkilön aikaansaama lopputulos.

Lisäksi Harvardia ei perustettu vuonna 1638 vaan 1636.

Koomisinta on kuitenkin se, ettei patsas edes esitä John Harvardia – patsas valmistui vasta 1800-luvulla ja sen mallina käytettiin silloista Harvardin opiskelijaa, Sherman Hoaria.


1990-luvulta lähtien turistit ovat myös (luultavasti matkaoppaiden kannustamana) pyyhkineet patsaan vasemman jalan varpaita hyvän onnen toivossa. Useat ovat siinä käsityksessä, että se olisi opiskelijoiden aloittama perinne, mutta niin ei kuitenkaan ole. Tätä tietoa hyväksikäyttäen jotkut Harvardin opiskelijat ilmeisesti tekevätkin turisteille jäynää hieromalla kenkään mitä inhottavimpia asioita.

Jos siis vierailet patsaalla, mietithän kahteen kertaan ennen kuin kosket tätä kullanväriseksi hioutunutta kenkää!File:JohnHarvardStatue ToeRub.jpg