On aika kirjoittaa koevastaus, essee tai lyhyt tutkielma. Tuntuuko sinusta, että eniten aikaa kuluu kynää pyöritellen miettiessä sopivaa aihetta tai aloitusta? Seuraavaksi luvassa vinkkejä, joiden avulla saada kirjoitustyö rullaamaan!

Kirjoitustaidon merkitystä koulumaailmassa ei voi väheksyä. Jo ala-asteella aletaan harjoitella koevastaamista, ja iän karttuessa myös vaatimukset kasvavat. Jossain vaiheessa opintojasi törmäät varmasti tilanteeseen, jossa sinun täytyy kirjoittaa lyhyehkö, yhtenäinen teksti. Mikäli työssä on vaikea päästä alkuun, kannattaa ensiksi selvittää mistä se johtuu. Tässä tekstissä esittelen muutamia yleisiä syitä aloittamisen vaikeuteen, sekä vinkkejä, joilla selvitä niistä.


Oletko karsinut häiriötekijät?

Joskus aloittamisen vaikeus on pitkälti omassa päässäsi. Kun olisi aika tarttua kynään, huomaatkin selailevasi päivän lehteä, lähteväsi lenkille tai katsovasi hyvää televisiosarjaa. Harva nauttii kirjoittamisesta niin, että käy työhön kuin itsestään.

Tässä vaiheessa sinun tuleekin turvautua päättäväisyyteesi. Ennen työskentelyn aloittamista kannattaa valmistaa sopivat olosuhteet työskentelylle. Syö välipalaa, poista häiriötekijät ja aseta vaikka tietty aika, jonka käytät kirjoittamisen parissa. Kun työ on aloitettu, sen pariin on helpompi palata. Voit lukea lisää tehokkaasta työympäristöstä täältä.


Oletko ymmärtänyt tehtävänannon?

Usein aloittaminen on hankalaa silloin, kun et ole varma, mitä sinun on tarkoitus saada aikaan. Tässä tapauksessa ohjeet kannattaa lukea läpi vielä uudestaan ja tarvittaessa kysyä rohkeasti tarkempia neuvoja. Yritä muodostaa päässäsi ajatus siitä, millaista tekstiä olet kirjoittamassa: pituus, sisältö, tyyli. Entä tarvitko työhösi aineistoa? Mikäli sinulla on mahdollisuus lukea esimerkkivastauksia, käytä se: saat parhaan käsityksen siitä, mitä sinulta odotetaan.


Vaivaako valinnanvaikeus?

Usein ei ole tarkoituksenmukaista kuluttaa aiheen valintaan hirveästi aikaa. Mikäli mikään vaihtoehto ei tunnu heti omalta, voit yrittää tehdä muutamasta aiheesta muistiinpanot, vaikka vain ranskalaisin viivoin. Näin huomaat helpommin, mistä aiheesta sinulla on eniten sanottavaa. Toisaalta on hyvä harjoitella kirjoittamaan myös itselle vieraammista asioista. Mikäli kyseessä on tavallinen kurssisuoritukseen kuuluva kirjoitustehtävä, voit ottaa sen harjoituksen kannalta. Aiheella ei ole niinkään väliä, vaan toteutuksella.


Eikö mikään kelpaa?

Kenties yleisin aloittamista hidastava seikka on liika itsekritiikki. Pahimmillaan saatat juuttua pohtimaan sopivaa aloituslausetta. Muista, että tässä vaiheessa kirjoitusprosessia ei ole vielä tarpeen hioa sanamuotoja täydellisiksi. Etenkin tietokoneella kirjoittaessa aiempaa tekstiä on helppo muokata. Hyvä vinkki on myös aloittaa jostain muualta kuin alusta. Tämä pätee etenkin otsikkoon: se kannattaa päättää vasta, kun muu teksti on jo saanut muotonsa. Silloin voit kehittää otsikon, joka varmasti kuvaa tekstiä parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikäli kirjoitat käsin, saattaa lauseiden tarkkaan muotoiluun olla suurempi tarve. Tällöin on tärkeää, että sinulla on mielessäsi verrattain tarkka suunnitelma tekstistä. Mikäli yrität samaan aikaan kehittää sisältöä, muodostaa siistejä lauseita ja luoda yhtenäisen kokonaisuuden, tulee lopputuloksesta helposti sekava. Tee ensin luonnos, jossa suunnittelet, mitä asioita haluat sanoa missäkin vaiheessa tekstiä. Kannattaa panostaa loogisiin yhteyksiin asioiden välillä niin, että teksti kulkee sujuvasti eteenpäin. Kun sinulla on käsitys tekstin sisällöstä ja rakenteesta, jää kirjoitusvaiheeseen ainoastaan lauseiden muotoilu.