Kun tavoitteena on Harvardin MBA, kaksi urapolkua luovat selvästi korkeimmat mahdollisuudet sen saavuttamiseksi: investointipankkiirin (engl. investment banker) ja liikkeenjohdon konsultin (engl. management consultant) urat.

Molemmat urapolut vaativat työnhakijalta ansioluettelon täynnä akateemisia huippusaavutuksia ja oikeanlaisia työkokemuksia. Näiden alojen ehdotonta kärkeä edustavat Goldman Sachs (investointipankkitoiminta) McKinsey & Co. (konsultointi).

Mutta miten investointipankkiirin ja konsultin työnkuvat eroavat toisistaan?


Investointipankkiiri

Plussat

 • In it for the money

Investointipankkiirit tahkoavat käsittämättömiä määriä rahaa jo junior-tasolla (eli ensimmäisten työvuosien aikana). Tämä johtuu pitkälti ruhtinaallisiin bonuksiin perustuvasta palkkausjärjestelmästä. Siinä missä esimerkiksi parhaiden konsultointiyritysten työntekijät ansaitsevat suurimman osan palkastaan peruspalkkana (base salary), keräännyttävät investointipankkiirit korkean peruspalkkansa lisäksi vielä suoritusperusteista bonusta.

Vaikka investointipankkiirien bonukset supistuivatkin huomattavasti vuoden 2007 finanssikriisin jälkeen, ovat bonukset jälleen nousussa pankkeihin kohdistuneen tiukan säännöstelyn hiljalleen purkautuessa.

”Although consultans often have higher base salaries than investment bankers, bankers stand to make lots more – as much as 100% of their base – from their year-end bonuses. That’s why some junior partners on Wall Street make more money than senior partners at consulting firms.”

– WetFeet Insider Quide

 • Todellisia tuloksia

Erona liikkeenjohdon konsultointiin on se, että investointipankkiirit hierovat usein diilejä, joiden lopputulokseen he pääsevät suoraan vaikuttamaan. Esimerkiksi suositulla M&A-osastolla (engl. mergers & acquisitions) investointipankkiirit johtavat yritysten sulautumisia alusta loppuun, työskennellen maailman suurimpien yritysten johtajaportaiden kanssa. Heidän työnsä päättyy vasta, kun diili on viety päätökseen. Konsulttien työ taas päättyy johtoportaalle annettavaan ehdotukseen: johtoporras voi joko noudattaa sitä tai olla noudattamatta.

 • Mahdollisuus oppia finanssimaailman aakkoset

Ei ole parempaa tapaa oppia finanssimaailman kiemuroista, Wall Streetin salaisuuksista ja bisnesmaailman eri ulottuvuuksista. Investointipankkiirien analyyttiset taidot ovat muutaman työvuoden jälkeen huipussaan ja ala toimiikin erinomaisena ponnahduslautana miltei mille tahansa työuralle.

 • Taivaalliset Excel-taidot

Excel-mallinnukset ovat keskeinen osa investointipankkiirin työkuvaa. Varsinkin ensimmäisten työvuosien aikana investointipankkiirien Excel-taidot hioutuvat vähintäänkin timanttisiksi osakkaiden ja esimiesten tyrkyttäessä juoniori-tason pankkiireille jos jonkinlaista mallinnettavaa dataa.

”You have to really like spending time in front of your computer with Excel.”

– Investment banker, M&A, WetFeet Insider Guide

 • Elämäsi on yhtä kuin markkinat – myötätuulessa työsi on jännittävää ja antoisaa

Bull-markkinat ovat investointipankkiirin paras ystävä.

Bonukset kasvavat, asiakkaat ovat tyytyväisiä ja tulevaisuudennäkymät ovat hyvät. Yritykset tekevät aktiivisesti investointeja, sulautuvat ja listautuvat kilvan pörssiin. Kaikki tämä johtaa siihen, että investointipankkiirilla on kädet täynnä töitä – ja palkka on sen mukainen.


Miinukset

 • Työtunnit, arvaamattomuus ja jatkuva stressi

Viikoittainen työtuntien määrä on aivan käsittämätön. Jopa 100-tuntiset työviikot johtavat siihen, että koko ystäväpiirisi koostuu pian työn aloittamisen jälkeen ainoastaan investointipankkiireista ja toimistosi lähellä sijaitsevien takeaway-ravintoloiden työntekijöistä. Hektisyys, all-nighterit ja täysin arvaamattomat työtehtävät ovat ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Investointipankkiirit kertovat usein, kuinka he välillä käytännössä elävät toimistossaan näkemättä ulkomaailmaa useaan päivään.

Hyvänä esimerkkinä on tämä entisen investointipankkiirin kertomus tavallisesta työpäivästä.

 • Olematon irtisanomissuoja

Mahdollisuudet pitkälle työuralle investointipankkiirina ovat paljon pienemmät kuin konsulttina. Tämän kiteyttää erinomaisesti Joris Luyendijk teoksessaan Swimming with Sharks: My Journey into the World of the Bankers:

”Pöytänaapurisi vastaa puhelimeensa, sanoo sitten ’Onnea vaan kaikille’ ja lähtee – lopullisesti. Tai kollega soittaa, kun olet työpöytäsi äärellä: ’Voisitko tuoda takkini ja laukkuni?’. Hän seisoo jo ulkona, eikä hänen kulkulupansa enää toimi. Palaat lounaalta, ja viereinen pöytä onkin tyhjennetty. Luulet kollegan olevan lomalla, ja yhtäkkiä hänen paikallaan istuu joku toinen. Tai työskentelette yhdessä jonkin projektin parissa, kun yhtäkkiä saat vain nopeasti halata häntä, koska turvamies seisoo kollegan vieressä valmiina saattamaan hänet rakennuksesta. Aamulla, kun tulet töihin, ovella hälyttää. Käännyt mitään aavistamatta ovivahdin puoleen, ja tietokonetta vilkaistuaan hän sanoo: ’Istukaa siihen odottamaan, joku tuo tavaranne.’ Ehdotat palaverissa Natalieta tiettyyn tehtävään, mutta pomosi puistaa päätään: ’Natalie ei ole enää täällä.’ Kysyt, lähtikö hän vapaaehtoisesti, ja saat kuulla, että kollega on irtisanottu.”

 • Ala on täynnä isoja egoja, rasittavia persoonia ja työnarkomaaneja

Investointipankkiiriksi hakeutuvat ovat usein menestyneet sekä opinnoissaan, koulun ulkopuolisissa aktiviteeteissa että työelämässä. Heidän itsevarmuus on poikkeuksetta tähtitaivaallisen korkealla ja egot sen mukaisia. Vielä kun tähän lisätään investointipankkitoiminnan kilpailuhenkisyys, silmissä kiiltävät järkyttävän kokoiset bonukset sekä työn hektisyys, saattaa pelkkä työkavereidesi läsnäolo välillä tuntua ylitsepääsemättömän rasittavalta.

 • Pitkäveteisiä työtehtäviä, varsinkin alemmilla tasoilla

Junior-tason investointipankkiirien työnkuva koostuu pääasiassa 1) Excel-taulukoiden koostamisesta, 2) Word-asiakirjojen ja PowerPoint-esitelmien laatimisesta, 3) tutkimustyöstä ja 4) puuduttavista hallinnollisista tehtävistä. Vain pieni osa tehtävistä sisältää jonkunlaista hohdokkuutta.

”Everything you do as an Analyst has a high degree of “grunt work” in it. On deals, you do a lot of meeting scheduling, note taking, and formatting Excel files and presentations so there’s “stupid work,” even on transactions.”

– Brian DeChesare, founder of Mergers & Inquisitions and Breaking Into Wall Street

 • Elämäsi on yhtä kuin markkinat – vastatuulessa työsi on vaakalaudalla

Bear-markkinat ovat investointipankkiirin paha päiväuni.

Irtisanomissuojaa ei käytännössä ole, pelko työn menettämisestä kasvattaa kilpailua työntekijöiden kesken ja asiakkaista on huutava pula. Mikä yritys muka haluaisi listautua pörssiin, kun S&P 500 -indeksi on tippunut 20% viimeisten parin kuukauden aikana? Töitä ei ole, bonuksia ei jaeta ja väistämättömät henkilökunnan karsintatalkoot kasvattavat työpaineen käsittämättömälle tasolle.


Liikkeenjohdon konsultti

Plussat

 • Matkustelu!

Konsultit matkustavat tyylillä.

Useimmiten asiakaskohteeseen lennetään bisnesluokassa, yöt vietetään huippuluokan hotelleissa ja asiakkaiden sekä työkavereiden kanssa käydään hienostuneilla illallisilla.

Jatkuva matkustelu näkyy myös konsultin keräämissä bonuspisteissä. Pidemmän työuran uurtanut konsultti omaa usein platina-tason jäsenyyksiä hotelliketjuihin ja lentoyhtiöihin ympäri maailmaa. Ilmaisia hotelliöitä löytyisi vaikka muille jakaa ja jokainen konsultin lomamatka on jo ikään kuin puoliksi maksettu.

 • Verkostoituminen ja suhteiden luonti

Konsultit asioivat päivästä toiseen maailman menestyneimpien yritysten johdoportaiden kanssa. Liikkeenjohdon konsultti oppii projektin aikana yrityksen rakenteen ja kulttuurin läpikotaisin – se on elintärkeää, sillä kaikki hänen antamansa ehdotukset perustuvat syvälliseen tietämykseen asiakkaan yrityksestä.

Samalla konsultti myös verkostoituu yrityksen johtoportaan ja henkilöstön kanssa. Useita kuukausia kestäneen projektin jälkeen konsultille jää luultavasti erittäin lämpimät suhteet asiakkaan yritykseen (varsinkin, jos projekti on menestys). Yrityksen johto palkkaisi varmasti mielellään konsultin myöhemmin johonkin johtotehtävään tai auttaisi tätä muulla tavoin, esimerkiksi uusien suhteiden luonnissa.

 • Viikonloppuvapaat

Konsulttien työ painottuu arkipäiville. Usein konsultit viettävät asiakaskohteessa neljä päivää viikosta (ma-to), palaavat toimistolle perjantaiksi ja työskentelevät hyvin vähän viikonloppuisin. Tietysti tähänkin on paljon poikkeuksia, mutta investointipankkiireihin verrattuna konsultit saavat nauttia säännöllisimmistä viikonloppuvapaista.

 • Paljon koulutusta, mentoriohjelmia ja työterveyshuoltoa

Konsultointiyritykset pitävät myös usein parempaa huolta työntekijöistään kuin investointipankit. Esimerkiksi Boston Consulting Group toteuttaa ’Predictable Time Off’-ohjelmaa, jonka kautta konsulteille asetetaan ’ennalta arvattavia ajanjaksoja’. Näiden ajanjaksojen aikana konsulttien tulee irroittautua työnteosta/projektista – he eivät saa vilkuilla sähköpostiaan taikka tarkastaa puhelimensa vastaajaan tulleita ääniviestejä. Myös McKinsey tarjoaa konsulteilleen joustavuutta työntekoon (s.52): konsulttien on mahdollista pitää lomaa projektien välissä, työskennellä vain 3-4 päivänä viikossa ja ottaa jopa vuoden kestäviä virkavapaita.

 • Taivaalliset PowerPoint-taidot

Investointipankkiirin mallintaessa yrityksen tuottavuutta kuvastavaa Excel-taulukkoa, konsultti luultavasti hioo samanaikaisesti yhdeksättä kertaa yrityksen markkinoinnin segmenteistä kertovaa PowerPoint-esitystä. Kaikki asiakkaan yrityksestä kerätty materiaali on tiivistettävä helposti ymmärrettävään muotoon ja usein konsultointiyrityksillä on oma yksilöllinen PP-design, jota konsulttien tulee jäljitellä. Muutaman työvuoden jälkeen jokainen liikkeenjohdon konsultti osaa luoda erittäin nopeasti ytimekkäitä ja keskeisimpiin käsitteisiin keskittyviä PP-esityksiä.

 • Exit-mahdollisuudet

Työskenneltyäsi konsulttina sinulle tarjoutuu usein mahdollisuus siirtyä konsultoimasi ison pörssiyrityksen johtajaksi. McKinseyn mukaan sen entisistä työntekijöistä miltei 500 toimii johtajana jossakin ’miljardiorganisaatiossa’ eri puolilla maailmaa. Esimerkkejä ovat Credit Suissen toimitusjohtaja Tidjane Thiam ja Morgan Stanleyn toimitusjohtaja James Gorman.

Sitä vastoin investointipankkiirien exit-mahdollisuudet vähenevät jatkuvasti. Suosituimpia exit-kohteita ovat historiallisesti olleet pääomasijoitus- ja hedgerahastot. Näiden määrä finanssikriisin jälkeen on kuitenkin ollut laskussa.


Miinukset

 • Matkustelu..

Yrityksestä riippuen konsultit matkustavat noin 25-75% ajastaan. Jos työskentelet The Big 3 -yritysten (Bain, Boston Consulting Group, McKinsey) palkkalistoilla, matkustat hyvin todennäköisesti jopa 50-75% ajastasi!

Entisten konsulttien mukaan matkustelu tuntuu kyllä aluksi mahtavalta, jopa hohdokkaalta, mutta sen viehätys kuluu pois nopeasti. Yleensä heräät todella aikaisin maanantaiaamuna lennollesi, lennät asiakaskohteeseen, työskentelet asiakaskohteen projektin kanssa torstaihin asti ja palaat perjantaiksi työskentelemään toimistollesi. Onhan se varmasti mukavaa lentää vaikkapa New Yorkin ja Washingtonin välillä, mutta entäs kun sinun tulisikin lentää joka maanantai New Yorkista asiakkaan luo Johannesburgiin?

(Konsulteille annetaan yleensä kuitenkin mahdollisuus jäädä asiakaskohteeseen pidemmäksikin aikaa – etenkin, jos asiakas on todella kaukana toimistosta.)

 • Elämäsi kuuluu asiakkaallesi

McKinseyn palvelut maksavat asiakasyritykselle miljoonia ja yksittäisten konsulttien palkat heiluvat tuhansissa euroissa. Toisin sanoen, konsultti tekee mitä asiakas haluaa. Yleensä asiakkaan pääkontaktina on joku ylemmän tason konsultti, joka jakaa tehtäviä alemmille tasoille ja muulle ryhmälle. Varsinkin alemmalla tasolla konsultit joutuvat välillä juoksupojan rooliin asiakkaan miellyttämiseksi.

 • Konsultit ehdottavat, eivät toimeenpane

Ehkäpä turhauttavin aspekti konsultin työssä on se, että kuukausien uuvuttava työrupeama ei pääty konkreettisiin tuloksiin vaan ehdotukseen/esitykseen mahdollisista toimenpiteistä ja niiden toimeenpanosta. Ei ole mitenkään epätavallista, että asiakasyrityksen johto päätyy lopulta täysin eri ratkaisuun kuin heitä avustanut konsulttiryhmä. Tämä on myös konsulttien heikkous heidän siirtyessä muille aloille: koko työuransa he ovat ehdotelleet sitä sun tätä, mutta eivät kertaakaan ole toimeenpanneet omia ehdotuksiaan.

”You don’t get operational experience. You figure out the strategy, which is 1 percent of the work. Managing implementation and getting people on board is the other 99 percent. The strategy is meaningless if it’s not implemented or if employees refuse to follow through.”

– Management Consultant, WetFeet Insider Guide


Tiivistettynä

Investointipankkitoiminta Liikkeenjohdon konsultointi
Työtä yli 70-80h viikossa Työskentely n. 60h ’normaalina’ työviikkona; jopa 100h projektien lähestyessä loppuaan
Nopeatempoista, diilien sanelemaa työtä Pitkälle tähtäävää, projektien sanelemaa työtä
Työskentelyä usean samanaikaisen diilin kanssa Työskentelyä yhden tai kahden projektin parissa
Isot, kasvavat bonukset varmistavat korkean palkan Hyvä peruspalkka ilman kummoisia bonuksia
Kompensaatio on sidottu tehokkuuteen; vaihtelee yksilöittäin; vaihtelee vuosittain Kompensaatio jakautuu tasaisemmin kaikkien työntekijöiden kesken; tasainen kompensaation kasvu; vähäistä vuosittaista vaihtelua
Fokus numeroihin, talouteen ja diileihin Fokus yleisiin bisnesmaailman ongelmiin, strategiaan, operaatioihin ja markkinointiin
Työskentelyä pääasiassa talousjohtajien (CFO), toimitusjohtajien (CEO) ja lakimiesten parissa Työskentelyä pääasiassa toimitusjohtajien ja ylimmän johtoportaan kanssa, mutta myös kommunikointi keskitason johtajien kanssa on tavallista
Enemmän mahdollisuuksia loistaa yksilönä Keskittyy enemmän tiimityöskentelyyn
Työn lopputulos: sopimus tai esite Työn lopputulos: esityksien ja suositusten sarja, jota usein seuraa myös toimeenpano

 

Kirjoja tulevalle investointipankkiirille:

Erinomainen opus henkilölle, joka on kiinnostunut investointipankkitoiminnasta työurana. Kirjassa käydään läpi pankkialaa, suurimpia investointipankkeja, työnkuvaa, elämäntyyliä, palkkausta ja työnhakuprosessia.

Suuri osa tämän blogipäivityksen sitaateista ja tiedosta on kerätty juuri WetFeetin opuksista.

Halpa ostos, joka auttaa ymmärtämään investointipankkiirin työnkuvaa ja uramahdollisuuksia. Tämän kaveriksi kannattaa myös hankkia Careers in Management Consulting.


Hieman kevyempää luettavaa. Toimittaja Joris Luyendijk ’seikkaili’ pankkiirien maailmassa ja kirjoitti helposti lähestyttävän kirjan investointipankkiirien hektisestä elämästä.

Tämän on yksi niistä kirjoista joka tempaa mukaansa ja joka on helppo lukea yhdeltä istumalta.



Ja sitten suoraan raskaampaan päätyyn! Nämä teknisemmät kirjat luovat erittäin vakaan pohjan investointipankkiirin uralle.

Kirjoissa keskitytään etenkin erilaisiin tapoihin laskea yritysten arvoja – opukset sopivat siis myös erinomaisesti sijoittamisesta kiinnostuneille!

 


 

Kirjoja tulevalle liikkeenjohdon konsultille:

Toinen WetFeetin opus henkilölle, joka on kiinnostunut liikkeenjohdon konsultoinnista työurana. Kirjassa käydään läpi konsultointialaa, suurimpia konsultointiyrityksiä, työnkuvaa, elämäntyyliä, palkkausta ja työnhakuprosessia.

Suuri osa tämän blogipäivityksen sitaateista ja tiedosta on kerätty juuri WetFeetin opuksista.

Halpa ostos, joka auttaa ymmärtämään konsultin työnkuvaa ja uramahdollisuuksia. Tämän kaveriksi kannattaa myös hankkia Careers in Investment Banking.


”When in doubt, MBAs turn to ’Bible'”

Tämä Cosentinon ’Raamatuksi’ tituleerattu kirja on pakko-ostos jokaiselle, joka pyrkii tosissaan maailman suurimpien konsultointiyritysten palkkalistoille.

Konsultointiyritykset käyttävät rekrytoinnissa ahkerasti case-tyylistä haastattelutapaa. Se eroaa paljolti muiden alojen rekrytoinnista ja vaatii perehtymistä. Cosentinon opus on kirjoitettu juuri tätä tarkoitusta varten.

Kirja paneutuu haastattelun jokaiseen vaiheeseen ja käy seikkaperäisesti läpi erilaisia vastausmalleja.


Nämä kirjat kertovat yleisemmin liikkeenjohdon konsultin työstä. Kirjoissa perehdytään – McKinseyn linssien läpi – bisnesongelmiin, niiden ratkaisuihin, ratkaisujen ’myymiseen’ sekä konsulttien elämäntyyliin ja työuraan.

Perehdy kirjoihin jos

 • haluat tietää yleisellä tasolla liikkeenjohdon konsultoinnista.
 • haluat tietää lisää McKinseyn toiminnasta.
 • haluat ymmärtää, kuinka McKinsey lähestyy bisnesongelmia ja haluaisit itsekin päästä soveltamaan näitä lähestymistapoja.

 


Joten, investointipankkiiriksi vai konsultiksi?