Häämöttääkö edessäsi välivuosi? Ryhdy yrittäjäksi!

Ihollesi nousee kenties kylmä hiki pelkästä ajatuksesta. ”Kaikki ystäväni pääsivät opiskelemaan ja nyt minusta kasvaa aivan varmasti yhteiskunnan hylkiö, joka ei saa työtä mistään ja joka elää vanhemmilta saaduilla kuukausirahoilla”, sanoi toivottavasti kukaan ei koskaan.

Onhan se selvää, että jotain tekemistä sitä pitäisi kehitellä. Matkusteluun ei ole varaa eikä osa-aikainen työ lähikaupan hämärissä varastotiloissakaan houkuttele. Kokonainen vuosi kotona sohvalla röhnöttäen ei varmastikaan tekisi hyvää mielenterveydellesi saati sosiaaliselle elämällesi. Pari pitkää iltaa pähkäiltyäsi elämän tarkoitusta tajuat vihdoin mitä sinun täytyy tehdä: ryhdyt jumalauta yrittäjäksi!

Miksi juuri nyt?

Välivuosi on aivan täydellinen ajanjakso koheltaa yrittäjänä. Yrittäminen vaatii aikaa ja sitä jos mitä on välivuotena tarjolla. Tämän lisäksi se on ajanjakso, jolloin itse kukin on tarpeeksi kypsä niin tiedoiltaan kuin taidoiltaankin yrittämisen haasteiden kohtaamiseen. Vuosi yrittäjänä opettaa aivan varmasti enemmän kuin ensimmäinen vuosi yliopistossa tai muussa korkeakoulussa opiskellen.

No minkälaisen yrityksen minä sitten perustan?

Kuvittele, saat vihdoin olla oma herrasi. Kaikki ne 12 vuotta, jotka vietit koulunpenkillä muiden ohjeita ja määräyksiä kuunnellen ovat vihdoin takana ja voit ottaa ohjat omiin käsiisi. Koska sinulla ei kuitenkaan vielä ole korkeampaa koulutusta, ainut tie tähän ”herruuteen” on yrittäminen. Kerää siis kasaan villeimmät bisnesideasi ja kokeile siipiäsi.

Lähde liikkeelle niistä asioista ja aktiviteeteista, jota mieluusti teet myös vapaa-aikanasi. Jos pidät esimerkiksi ulkoilusta (ja koirista), voit harkita koirien ulkoiluttamista rahaa vastaan. Pyörähdät vain naapurustossasi kyselemässä tarvetta tällaiselle palvelulle ja laskutat sitten palvelusta vaikkapa UKKOn kautta. Sinun ei tarvitse perustaa edes yritystä voidaksesi sanoa olevasi yrittäjä! Sama pätee intohimoisiin shoppailijoihin: etsi lähistöltä henkilöitä/asiakkaita, jotka eivät kiireiltään ehdi hoitamaan päivittäisiä ruoka-, vaate- tai tarvikeostoksia ja tarjoudu hoitamaan ostokset heidän puolestaan! Pyydät heiltä vain ostoslistan, kipaiset kauppakierroksella ja laskutat pienen provikan ostohinnan lisäksi.

Käynnissä oleva Pop Up –buumi on myös loistava tilaisuus! Haluatko esimerkiksi kokeilla massasta erottuvan kahvilan pyörittämistä tai lähiruokakaupan avaamista? Jos pääomaa on hieman reilummin, vuokraa tilat kuukaudeksi ja tuo uusi konseptisi kaikkien nähtäville. Tämä vaihtoehto on tietysti jo vähän uhkarohkeampi, mutta jännitystä välivuoteen se ainakin toisi. Apua ”poppailuun” voi saada Pop-up Company Oy:n kautta: he kantavat osan riskistäsi! Jos hallitset kirjoittamisen salat ja pidät tietokoneella näpyttelystä, suuntaa osoitteen Freelancer.com tai suomi.greatcontent.com. Sivustot tarjoavat työtä juuri sinunlaisille henkilöille. Tässä ei tietenkään ole kyse yrityksen pyörittelemisestä, mutta freelance-työt ovat hyvä pohja tulevalle yrittäjälle.

Voi olla yllättävän vaikea kehitellä toimivaa yritysmallia mukavien ajanvietteiden pohjalta. Nykyään kuitenkin Internet tarjoaa useita muita mahdollisuuksia oman yrityksen pyörittämiseen kotoa käsin. Voit käden käänteessä perustaa oman ”verkkokaupan” eBayhin ja ostaa ja myydä erilaista tavaraa voitolla – alkuun pääsee esimerkiksi täältä. Muutenkin oman verkkokaupan pystyttäminen on suhteellisen helppoa: päätät vain mitä tuotteita haluaisit myydä, varaat hieman alkupääomaa takataskuun ja perustat verkkokaupan joillain lukuisista verkkokauppaohjelmistoista (Vilkas, MyCashflow, Kotisivukone). Allekirjoittaneet loivat oman verkkokauppansa Vilkkaan kautta (www.charger.fi), emmekä tällä hetkellä maksa palvelusta kuin 1€/kk! Pääomaakaan emme ole tarvinneet nimeksikään.

Yllä oleva listaus on vain rajattu idearypäs niistä asioista, joihin miltei jokainen välivuotelainen voisi halutessaan kokeilla. Netin syöveriestä löytyy tuhansittain toimintamalleja, joista jokaisen luulisi löytävän myös itseään kiinnostavan. Klikkaa vaikkapa tästä tai tästä ja etsi sinulle otollinen yritysmalli. Lähde liikkeelle pienin askelin ja selätä esteet yksi kerrallaan. Hyvä sitä tulloo.

Muista lukea myös toinen päivitykseni, josta löytyy päivittyvä lista kuumimmista bisnesideoista!

Miten hyödyn?

Taloudellisesti et välttämättä hyödy mitenkään. Useat yrittäjät joutuvat perustamaan kolme tai jopa neljä yritystä ennen kuin voivat sanoa pyörittävänsä kannattavaa bisnestä. Välivuosi on kuitenkin suhteellisen lyhyt aika tuottoisan yrityksen perustamiseen ja rohkaisemmekin lähtemään tähän ”välivuosiyrittämiseen” pikemminkin sen tuomien kokemusten ja oppien vuoksi. Jos hyvin käy, voi tilisi saldo olla vuoden päättyessä myös reilusti plussan puolella.

Yrittäjänä saat – tai joudut – ylittämään itsesi yhä uudelleen ja kahlattuasi ensimmäisen yrittäjävuotesi läpi olet taatusti itsevarmempi ja valmiina uusiin haasteisiin. Tietenkin yrityksesi voi mennä myös pahemman kerran metsään, mutta sitten ainakin tiedät mitä voit tehdä toisin seuraavalla kerralla. Yrittänyttä ei varmasti laiteta, aivan kuten ensimmäinen blogikirjoituksemmekin kiteytti.